AALLOILLE FINLAND

Hauskoja tietopelejä ja tarinoita turvalliseen vesillä liikkumiseen

Luokkalukukirjahanke

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke 2021-2024 on yhteiskuntavastuullinen, lapsia lukemaan innostava yhteikuntaamme kehittävä kansanvalistushanke. Hankkeen tavoite on mahdollistaa jokaiselle alakoululaiselle opetusssuunnitelmaan (OPS16) kirjattujen turvallisen vesillä liikkumisen ja vesipelastuksen sekä vesistövastuullisuuden perusteiden oppimisen alakoulussa.

Tammikuussa 2023 nämä monikäyttöiset oppimateriaalit ovat käytössä jo 245 alakoulussa (yli 20 %) ympäri Suomea; Ahvenanmaalta Ilomantsiin ja Hangosta Kemijärvelle. Onko sinun lähikoulu seuraava?

Vilskettä vesillä -luokkalukukirjojen opetusmateriaalien hyödyntäminen ei edellytä luokanopettajilta vesillä liikkumisen osaamista tai harrastuneisuutta aiheeseen. Vilskettä vesillä -opetusmateriaaleja on kätevää hyödyntää vesiympäristöön liittyvien asioiden opetuksen yhteydessä, ottamalla ne parin viikon ajaksi eri oppitunneille ilmiöopetukseen mukaan. Materiaalien arvioitu käyttöikä kouluilla on noin 8 vuotta, jonka aikana niillä on mahdollista valistaa luokka toisensa perään yli tuhat oppilasta, tietenkin koulun koosta riippuen.

Veneilytoimittajat ry palkitsi hankkeen 2022

Yleissivistystä ja vesiturvallisuutta vesillä liikkumisesta.

Suomi maailman vesistöisimmässä ja Euroopan saaristoisimmassa maassa. Suomessa kaikilla on ainutlaatuisten jokamiehenoikeuksiemme turvin mahdollisuus liikkua vapaasti vesillä ihan pienestä pitäen.

Innostavilla opetusvideoilla maustetuilla Vilskettä vesillä -kirjoilla ja Aalloille-tietopeleillä on hauskaa oppia tärkeitä asioita turvallisesta ja monimuotoisesta liikkumisesta vesillä. Näitä tärkeitä kansalaistaitoja on tärkeää oppia jo alakoulujen ensimmäisiltä luokilta lähtien. Vesillä liikkumisen opetuksessa on tärkeää korostaa hyvän uimataidon merkitystä tärkeimpänä vesipelastustaitona ja sitä Vilskettä vesillä -luokkalukukirjahankkeen oppimateriaaleissa korostetaan positiivisella tavalla.

Nissnikun alakoulun oppilaiden piirrustuksia

Vilskettä vesillä -luokkalukukirjahankkeen tavoite on tarjota jokaiseen Suomen alakouluun kolmet, monikäyttöiset ilmiöopetukseen soveltuvat oppimateriaalit. Opetusmateriaalien rahoittajia voivat olla koulujen, kuntien ja kaupunkien lisäksi kuka vain kuten yritys, yhteistö, säätiö, yhteistyökumppani tai vaikka yksityishenkilö.

Tässä osa 245 Vilskettä vesillä 1 -luokkalukukirjat oppimateriaalipakettien yli 120 rahoittajasta:

Maakuntahallitus (kuten Ahvenanmaan Maakuntahallitus).

Säätiö (kuten Brita Maria Renlunds Minne sr, BMR) kunta tai kaupunki (mm. Hanko, Turku, Kauniainen, Parainen, Puumala, Rantasalmi, Ilomantsi, Mäntyharju, Kangasniemi…)

Yritys (mm. Axopar Boats Oy, Astrum Vene Oy, Suomen Venehuolto Oy, Bavion Oy, K-supermarketit Mertala ja Eväskellari, Suur-Savon osuuspankki, Nimbus Gruppen Ab, Hangon Satama Oy, Naantalin Satama Oy, Botnia Marin Targa Oy Ab, Suvi-veneet Oy, Lahden MP-Service Oy, Mekaniska Marin Oy, Navix Oy, Four Seasons Fish Oy, Hokka Oy, Bella-veneet, Ruissalon telakka Oy, Kemiönsaaren BRR Marine Ab, Punkaharjun Puutaito Oy, AMT-veneet Oy, HSF Marine Oy…

Yhdistys (mm. Suomen Navigaatioliitto ry, Puruveden pursiseura ry, Savonlinnan Pursiseura ry, Sulkavan pursiseura ry, Rantasalmen yrittäjät ry, Nagu Segelssällskap rf, Korpo Sjöfarare rf, Siuntion Venekerho ry, Brändö Seglare rf…

Myös yksityishenkilöt voivat rahoittaa oppimateriaaleja kouluille

Hankkeesta ja opetuksen tukimateriaalirepun peleistä Aalloille-tietopelistä on kirjoiteltu paljon juttuja eri medioissa:

Luokanopettaja-lehti syyskuu 2021
Itä-Savo-lehti marraskuu 2022
Kirkkonummen Sanomat syyskuu 2021

Västra Nyland syyskuussa 2021

Vaahtopäistä kertovat opetuskirjat ovat hauskaa luettavaa äidinkielen tunneilla. Kirjoista lapset oppivat uusia tärkeitä kansalaistaitoja; vesiturvallisuutta, vesipelastusta ja vesistövastuullisuutta.

Vaahtopäät kirjoja luetaan äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneilla ja kotiläksynä

Nämä kuudesta Vaahtopäästä kertovat kirjat soveltuvat mainiosti alakouluun äidinkielen oheislukukirjoiksi, koko luokan kanssa samanaikaisesti luettavaksi. Kirjoista tekee erityisen kiinnostavia niiden sivuilta puhelimen ja tabletin kameralla avattavissa olevat opetusvideot. Videot havainnollistavat Vaahtopäiden tekemiä harjoituksia ja innostavat lapsia lukemaan.

Vaahtopäät Purjehdusleirillä

Tässä esimerkkikuvat sivuille liitetyistä videoista:

Videolla lapset näyttävät, kuinka peräsin ja köli laitetaan paikoilleen ennen vesillelähtöä.

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat mm. Suomen venealan keskusliitto Finnboat, Lukuliike / Opetushallitus, Suomen Rehtorit ry sekä Suomen Luokanopettajat ry ja Naispurjehtijat – Sailing Ladys ry. Hankkeen merkittävimpiä isoja yhteistyökumppaneita on Brita- Maria Renlunds Minne sr.

Hankkeen Lähettiläs on huippupurjehtija kansanedustaja, Sari Multala

Vuodesta 2015 -lukien Eduskunnassamme ansiokkaasti työskennellyt kansanedustaja Sari Multala (KTM) on sekä Sivistysvaliokunnan sekä Ympäristövaliokunnan jäsen.

– Minun oli helppo lähteä Vilskettä vesillä -lähettilääksi. Lukutaito on edellytys kaikelle oppimiselle ja Vaahtopäistä kertovan innostavan tarinan lukeminen on hauskaa. Lisäksi ympäristöstä ja vesistöistä huolehtiminen nousee vahvasti esille, mitä pidän erityisen tärkeänä, Sari Multala kertoo.

Vesillä liikkumisen taidot ovat myös tärkeitä perustaitoja, joiden opettaminen helpottuu tämän luokkalukukirjahankkeen myötä. Näiden kaikkien tärkeiden asioiden – lukutaidon, vesillä liikkumisen taitojen ja kestävän kehityksen opettamiseen Vilskettä vesillä tuo käyttökelpoisen työkalun. Luokan kanssa yhdessä lukeminen tarjoaa myös mahdollisuuksia monipuoliseen ilmiöoppimiseen ja yhteistyöhön vesiurheiluseurojen kanssa. Ilo olla mukana, Sari vakuutta.

Hankkeen Rehtorilähettiläs on rehtori, Raija Vahasalo

Vilskettä Vesillä Rehtorilähettiläs on Kirkkonummen Gesterbyn koulun rehtori Raija Vahasalo

– Lähdin mielelläni Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjojen Rehtorilähettilääksi. Vilskettä Vesillä – kirjojen interaktiivisuus syventää lasten oppimista, vahvistaa heidän vuorovaikutustaitojaan ja innostaa lapsia lukemaan, Raija Vahasalo perustelee.

– Vesillä liikkuminen voidaan nähdä vesien maassa kansalaistaitona. Uima- ja vesipelastustaidot ovat kirjattuina voimassa oleviin perusopetuksen opetussuunnitelman (OPS16) liikunnan perusteisiin, hän jatkaa.

Rehtori Raija Vahasalolla on varsin merkittävä poliittinen ura ja vahva kokemus lukuisissa luottamustehtävissä. Kansanedustajana ollessaan hän toimi mm. Eduskunnan Sivistysvaliokunnan puheenjohtajana sekä Sivistys ja tiedejaostossa. Hän on toiminut myös Valtion liikuntaneuvostossa sekä Opetushallituksen johtokunnassa. Tällä hetkellä hän on Koululiikuntaliiton puheenjohtaja.

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeen julkistus 2019

Kirjailija Lissu Suursalmi jututti lapsia ja jakoi omistuskirjoituksia kirjoihinsa Helsingin Lauttasaaressa järjestetyissä UIVA -tapahtumissa elokuussa 2019 ja 2020.

Uusi kolmevuotinen Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke startattiin UIVA 2019 tapahtumassa. Lue tiedote tästä Venealan Keskusliitto Finnboatin sivuilta: Suomiveneilee.fi

Opetusmateriaalien kokonaisuutta rakennettiin ja tuotettiin sekä opetusmallia testattiin huolellisesti vuosina 2019-2020 alakouluissa ympäri Suomea. Koronasta johtuen hankkeen opetusmateriaalien toimitukset kouluille aloitettiin v. 2021.

Lissu Suursalmen haastattelu UIVA19 -tapahtumassa:

Tervetuloa mukaan käynnistämään kanssamme vesillä liikkumisen opetusta kaikissa suomen alakouluissa:

Vilskettä Vesillä Ståhej på sjön -luokkalukukirjat kouluun rahoittajia tammikuussa 2022

Hankkeesta on hyötyä sen jokaiselle osapuolelle:

Rahoittajalle

Avaa tärkeän, ajankohtaisen vaikutusmahdollisuuden yhteiskuntamme kehittämiseen. Tarjoaa positiivista julkisuutta ja mainetta vastuullisuudesta. Kasvattaa uutta asiakaskuntaa ja osaavaa työvoimaa.

Kouluille

Tarjoaa tasapuolisesti joka kouluun uudet, ilmaiset työvälineet. Auttaa luokanopettajia täyttämään OPS16 vaatimuksia. Tukee uusien vesillä liikkumisen kansalaistaitojen opettamista. Tarjoaa äidinkielen opetukseen kiinnostavan oheislukukirjan, jonka voi luetuttaa koko luokalla samaan aikaan.

Lapsille

Innostaa lukemaan enemmän, laajentaa sanavarastoa ja kehittää lukutaitoa. Hauskat Vaahtopäät-tarinat helpottaa oppimista. Parantaa lasten vesiturvallisuutta ja motivoi opettelemaan uimaan. Kannustaa kokeilemaan vesiliikuntalajeja ja motivoi löytämään mielekästä tekemistä vesiltä.

Ota yhteyttä!

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanketta koordinoi Aalloille Finland Oy, jonka tavoitteena on kasvattaa Suomeen maailman veneilytaitoisimmat ja vesistövastuullisimmat lapset. Tervetuloa mukaan tähän vastuulliseen ja ekologiseen hankkeeseen mahdollistamaan vesilläliikkumisen opetuksen käynnistyminen kaikissa Suomen alakouluissa.

Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää:

Aalloille Finland Oy – Vilskettä Vesillä
Lissu Suursalmi
lissu(at)aalloille.fi tai puh. 050 563 8372

vaahtopäät logo