Iloa Aalloille!

Hauskoja opetusmateriaaleja turvalliseen vesillä liikkumiseen

Luokkalukukirjat

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke 2020-2023 on yhteiskuntavastuullinen, lapsia lukemaan innostava valistushanke. Tällä mahdollistetaan tasapuolisesti kaikille lapsille turvallisen vesillä liikkumisen ja vesistövastuullisuuden oppiminen jo alakoulussa, innostavilla videoilla maustetuilla kirjoilla ja Aalloille -korttipeleillä.

Nissnikun alakoulun oppilaiden piirrustuksia

Parhaillaan on käynnissä yhteiskuntavastuullisten kumppaneiden kanssa rahoitushanke, jossa jokaiseen 1500 alakouluun lahjoitetaan kolme laatikollista Vilskettä Vesillä -opetuskirjoja (2020-2022). Tavoitteemme on toimittaa kouluille uudet työvälineet, jolla he voivat opettaa lapsille turvallista vesillä liikkumista ja vesipelastusta (OPS16). Olethan yhteydessä >>

Hankkeen Lähettiläänä toimii huippupurjehtija kansanedustaja, Sari Multala sekä Rehtorilähettiläänä rehtori, Raija Vahasalo.

Hankkeesta ja opetuksen tukimateriaalirepun peleistä Aalloille Sanavisasta, Aalloille Tietovisasta ja Aalloille Muistipelistä on kirjoiteltu paljon juttuja eri medioissa:

Kirkkonummen Sanomat syyskuu 2021
Västra Nyland syyskuussa 2021
Luokanopettaja-lehti syyskuu 2021

Vaahtopäistä kertovat opetuskirjat ovat hauskaa luettavaa äidinkielen tunneilla. Kirjoista lapset oppivat uusia tärkeitä kansalaistaitoja; vesiturvallisuutta, vesipelastusta ja vesistövastuullisuutta.

Vaahtopäät kirjoja luetaan äidinkielen tunneilla ja kotona

Nämä kuudesta Vaahtopäästä kertovat kirjat soveltuvat mainiosti alakouluun äidinkielen oheislukukirjoiksi, koko luokan kanssa samanaikaisesti luettavaksi. Kirjoista tekee erityisen kiinnostavia niiden sivuilta puhelimilla ja tableteilla avattavissa olevat opetusvideot. Videot havainnollistavat Vaahtopäiden tekemiä harjoituksia ja innostavat lapsia lukemaan.

Vaahtopäät Purjehdusleirillä

Tässä esimerkkikuvat sivuille liitetyistä videoista:

Videolla lapset näyttävät, kuinka peräsin ja köli laitetaan paikoilleen ennen vesillelähtöä.

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat mm. Suomen venealan keskusliitto Finnboat, Lukuliike / Opetushallitus, Suomen Rehtorit ry sekä Suomen Luokanopettajat ry ja Naispurjehtijat – Sailing Ladys ry. Hankkeen merkittävimpiä isoja yhteistyökumppaneita on Brita- Maria Renlunds Minne sr.

Hankkeen Lähettiläs on huippupurjehtija kansanedustaja, Sari Multala

Vuodesta 2015 -lukien Eduskunnassamme ansiokkaasti työskennellyt kansanedustaja Sari Multala (KTM) on sekä Sivistysvaliokunnan sekä Ympäristövaliokunnan jäsen.

– Minun oli helppo lähteä Vilskettä vesillä -lähettilääksi. Lukutaito on edellytys kaikelle oppimiselle ja Vaahtopäistä kertovan innostavan tarinan lukeminen on hauskaa. Lisäksi ympäristöstä ja vesistöistä huolehtiminen nousee vahvasti esille, mitä pidän erityisen tärkeänä, Sari Multala kertoo.

Vesillä liikkumisen taidot ovat myös tärkeitä perustaitoja, joiden opettaminen helpottuu tämän luokkalukukirjahankkeen myötä. Näiden kaikkien tärkeiden asioiden – lukutaidon, vesillä liikkumisen taitojen ja kestävän kehityksen opettamiseen Vilskettä vesillä tuo käyttökelpoisen työkalun. Luokan kanssa yhdessä lukeminen tarjoaa myös mahdollisuuksia monipuoliseen ilmiöoppimiseen ja yhteistyöhön vesiurheiluseurojen kanssa. Ilo olla mukana, Sari vakuutta.

Hankkeen Rehtorilähettiläs on rehtori, Raija Vahasalo

Vilskettä Vesillä Rehtorilähettiläs on Kirkkonummen Gesterbyn koulun rehtori Raija Vahasalo

– Lähdin mielelläni Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjojen Rehtorilähettilääksi. Vilskettä Vesillä – kirjojen interaktiivisuus syventää lasten oppimista, vahvistaa heidän vuorovaikutustaitojaan ja innostaa lapsia lukemaan, Raija Vahasalo perustelee.

– Vesillä liikkuminen voidaan nähdä vesien maassa kansalaistaitona. Uima- ja vesipelastustaidot ovat kirjattuina voimassa oleviin perusopetuksen opetussuunnitelman (OPS16) liikunnan perusteisiin, hän jatkaa.

Rehtori Raija Vahasalolla on varsin merkittävä poliittinen ura ja vahva kokemus lukuisissa luottamustehtävissä. Kansanedustajana ollessaan hän toimi mm. Eduskunnan Sivistysvaliokunnan puheenjohtajana sekä Sivistys ja tiedejaostossa. Hän on toiminut myös Valtion liikuntaneuvostossa sekä Opetushallituksen johtokunnassa. Tällä hetkellä hän on Koululiikuntaliiton puheenjohtaja.

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeen julkistus 2019

Kirjailija Lissu Suursalmi jututti lapsia ja jakoi omistuskirjoituksia kirjoihinsa Helsingin Lauttasaaressa järjestetyissä UIVA -tapahtumissa elokuussa 2019 ja 2020.

Uusi kolmevuotinen Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke startattiin UIVA 2019 tapahtumassa. Lue tiedote tästä Venealan Keskusliitto Finnboatin sivuilta: Suomiveneilee.fi

Lissu Suursalmen haastattelu UIVA19 -tapahtumassa:

Tervetuloa mukaan käynnistämään kanssamme vesillä liikkumisen opetusta kaikissa suomen alakouluissa:

Vilskettä Vesillä Ståhej på sjön -luokkalukukirjat kouluun rahoittajia tammikuussa 2022

Hankkeesta on hyötyä sen jokaiselle osapuolelle:

Rahoittajalle

Avaa tärkeän, ajankohtaisen vaikutusmahdollisuuden yhteiskuntamme kehittämiseen. Tarjoaa positiivista julkisuutta ja mainetta vastuullisuudesta. Kasvattaa uutta asiakaskuntaa ja osaavaa työvoimaa.

Kouluille

Tarjoaa tasapuolisesti joka kouluun uudet, ilmaiset työvälineet. Auttaa luokanopettajia täyttämään OPS16 vaatimuksia. Tukee uusien vesillä liikkumisen kansalaistaitojen opettamista. Tarjoaa äidinkielen opetukseen kiinnostavan oheislukukirjan, jonka voi luetuttaa koko luokalla samaan aikaan.

Lapsille

Innostaa lukemaan enemmän, laajentaa sanavarastoa ja kehittää lukutaitoa. Hauskat Vaahtopäät-tarinat helpottaa oppimista. Parantaa lasten vesiturvallisuutta ja motivoi opettelemaan uimaan. Kannustaa kokeilemaan vesiliikuntalajeja ja motivoi löytämään mielekästä tekemistä vesiltä.

Ota yhteyttä!

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanketta koordinoi Aalloille Finland Oy, jonka tavoitteena on kasvattaa Suomeen maailman veneilytaitoisimmat ja vesistövastuullisimmat lapset. Tervetuloa mukaan tähän vastuulliseen ja ekologiseen hankkeeseen mahdollistamaan vesilläliikkumisen opetuksen käynnistyminen kaikissa Suomen alakouluissa 2021.

Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää:

Aalloille Finland Oy – Vilskettä Vesillä
Lissu Suursalmi
lissu(at)aalloille.fi tai puh. 050 563 8372

vaahtopäät logo