Iloa aalloille!

Tietopelejä ja tarinoita turvalliseen vesillä liikkumiseen

Luokkalukukirjahanke

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke 2021-2025 on yhteiskuntavastuullinen, lapsia lukemaan innostava yhteikuntaamme kehittävä kansanvalistushanke. Hanke mahdollistaa jokaiselle alakoululaiselle opetusssuunnitelmaan (OPS16) kirjattujen turvallisen vesillä liikkumisen ja vesipelastuksen sekä vesistövastuullisuuden perusteiden oppiminen alakoulussa.

Syksyllä 2023 nämä monikäyttöiset oppimateriaalit ovat käytössä jo lähes kolmessasadassa alakoulussa (yli 20 %) ympäri Suomea; Ahvenanmaalta Ilomantsiin ja Hangosta Kemijärvelle.

Onko sinun lähikoulusi seuraava?

Vilskettä vesillä -luokkalukukirjojen opetusmateriaalien hyödyntäminen ei edellytä luokanopettajilta vesillä liikkumisen osaamista tai harrastuneisuutta aiheeseen.

Vilskettä vesillä -opetusmateriaaleja on kätevää hyödyntää vesiympäristöön liittyvien asioiden opetuksen yhteydessä, ottamalla ne parin viikon ajaksi eri oppitunneille ilmiöopetukseen mukaan.

Materiaalien arvioitu käyttöikä kouluilla on noin 8 vuotta, jonka aikana niillä on mahdollista valistaa luokka toisensa perään jopa yli tuhat oppilasta, tietenkin koulun koosta riippuen.

Veneilytoimittajat ry palkitsi hankkeen keväällä 2022

Yleissivistystä ja vesiturvallisuutta pienestä pitäen

Suomi on maailman vesistöisin ja Euroopan saaristoisin maa. Suomessa kaikilla on ainutlaatuisten jokaisenoikeuksien turvin mahdollisuus liikkua vapaasti vesillä ihan pienestä pitäen. Vesillä liikkumista ei ole aiemmin opetettu peruskouluissamme, vaikka sen perusteiden opettamisvelvoite (1. luokilta lähtien) on kirjattu Opetussuunnitelmaan jo vuonna 2016.

Kolmeosainen Vilskettä vesillä -lokkalukukirjahanke käsittää kolmet monilukutaitoa ja ilmiöoppimista tukevat oppimateriaalit, jotka jokaisen luokanopettajan on vaivatonta hyödyntää opetuksessaan.

Havainnollisilla opetusvideoilla rikastetuilla (QR-koodit) Vilskettä vesillä -kirjoilla lapsen on helppoa innostua oppimaan turvallisen vesillä liikkumisen ja veneilyn perusteita.

Aalloille-veneilytietopeleillä lapsen on viihdyttävää opetella tärkeitä asioita turvallisesta ja monimuotoisesta liikkumisesta vesillä.

Vesillä liikkumisen opetuksessa on tärkeää korostaa hyvän uimataidon merkitystä tärkeimpänä vesipelastustaitona ja sitä Vilskettä vesillä -luokkalukukirjahankkeen oppimateriaaleissa korostetaan positiivisella tavalla.

Nissnikun alakoulun oppilaiden piirrustuksia

Vilskettä vesillä -luokkalukukirjahankkeen toteutus

Opetusmateriaalien rahoittajia voivat olla koulujen, kuntien ja kaupunkien lisäksi kuka vain kuten yritys, yhteistö, säätiö, yhteistyökumppani tai vaikka yksityishenkilö.

Maakuntahallitus kuten Ahvenanmaan Maakuntahallitus.

Säätiö kuten Brita Maria Renlunds Minne sr (BMR)

Kunta tai kaupunki kuten mm. Hanko, Turku, Kauniainen, Parainen, Puumala, Rantasalmi, Ilomantsi, Mäntyharju, Kangasniemi…

Yritys kuten mm. Oy NIT Naval Interior Team Ltd, Alumeco Oy, DG-Diving Group Oy, Ursuit Oy, Axopar Boats Oy, Astrum Vene Oy, Suomen Venehuolto Oy, Bavion Oy, K-supermarketit Mertala ja Eväskellari, Suur-Savon osuuspankki, Nimbus Gruppen Ab, Hangon Satama Oy, Naantalin Satama Oy, Botnia Marin Targa Oy Ab, Suvi-veneet Oy, Lahden MP-Service Oy, Mekaniska Marin Oy, Navix Oy, Four Seasons Fish Oy, Hokka Oy, Bella-veneet, Ruissalon telakka Oy, Kemiönsaaren BRR Marine Ab, Punkaharjun Puutaito Oy, Skipperi, AMT-veneet Oy, HSF Marine Oy…

Yhdistys kuten mm. Suomen Navigaatioliitto ry, Puruveden pursiseura ry, Savonlinnan Pursiseura ry, Sulkavan pursiseura ry, Rantasalmen yrittäjät ry, Nagu Segelssällskap rf, Korpo Sjöfarare rf, Siuntion Venekerho ry, Brändö Seglare rf, Hangon purjehdus- ja veneseurat, Ristiinan pursiseura ry…

Myös yksityishenkilöt ovat rahoittaneet oppimateriaaleja kouluille

Hankkeesta ja opetuksen tukimateriaalirepun peleistä Aalloille-tietopelistä on kirjoiteltu paljon juttuja eri medioissa:

Luokanopettaja-lehti syyskuu 2021
Itä-Savo-lehti marraskuu 2022
Kirkkonummen Sanomat syyskuu 2021

Västra Nyland syyskuussa 2021

Vaahtopäistä kertovat opetuskirjat ovat hauskaa luettavaa äidinkielen tunneilla. Kirjoista lapset oppivat uusia tärkeitä kansalaistaitoja; vesiturvallisuutta, vesipelastusta ja vesistövastuullisuutta.

Vaahtopäät kirjoja luetaan äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneilla ja kotiläksynä

Nämä kuudesta Vaahtopäästä kertovat kirjat soveltuvat mainiosti alakouluun äidinkielen oheislukukirjoiksi, koko luokan kanssa samanaikaisesti luettavaksi. Kirjoista tekee erityisen kiinnostavia niiden sivuilta puhelimen ja tabletin kameralla avattavissa olevat opetusvideot. Videot havainnollistavat Vaahtopäiden tekemiä harjoituksia ja innostavat lapsia lukemaan.

Tässä esimerkki sivuille liitetyistä videoista:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Lahtovalmistelut-1024x661.jpg

Videolla lapset näyttävät, kuinka peräsin ja köli laitetaan paikoilleen ennen vesillelähtöä.

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeen pääyhteistyökumppaneita ovat mm. Suomen venealan keskusliitto Finnboat, Lukuliike / Opetushallitus, Suomen Rehtorit ry sekä Suomen Luokanopettajat ry ja Naispurjehtijat – Sailing Ladys ry. Hankkeen merkittävimpiä isoja yhteistyökumppaneita on Brita- Maria Renlunds Minne sr.

Hankkeen Lähettiläs on huippupurjehtija kansanedustaja, ministeri Sari Multala

Sari Multala (KTM) on hankkeen Lähettiläs

– Minun oli helppo lähteä Vilskettä vesillä -lähettilääksi. Lukutaito on edellytys kaikelle oppimiselle ja Vaahtopäistä kertovan innostavan tarinan lukeminen on hauskaa. Lisäksi ympäristöstä ja vesistöistä huolehtiminen nousee vahvasti esille, mitä pidän erityisen tärkeänä, Sari Multala kertoo.

Vesillä liikkumisen taidot ovat myös tärkeitä perustaitoja, joiden opettaminen helpottuu tämän luokkalukukirjahankkeen myötä. Näiden kaikkien tärkeiden asioiden – lukutaidon, vesillä liikkumisen taitojen ja kestävän kehityksen opettamiseen Vilskettä vesillä tuo käyttökelpoisen työkalun. Luokan kanssa yhdessä lukeminen tarjoaa myös mahdollisuuksia monipuoliseen ilmiöoppimiseen ja yhteistyöhön vesiurheiluseurojen kanssa. Ilo olla mukana, Sari vakuutta.


Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahankkeen julkistus 2019

Kirjailija Lissu Suursalmi jututti lapsia ja jakoi omistuskirjoituksia kirjoihinsa Helsingin Lauttasaaressa järjestetyissä UIVA -tapahtumissa elokuussa 2019 ja 2020.

Uusi kolmevuotinen Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanke startattiin UIVA 2019 tapahtumassa. Lue tiedote tästä Venealan Keskusliitto Finnboatin sivuilta: Suomiveneilee.fi

Opetusmateriaalien kokonaisuutta rakennettiin ja tuotettiin sekä opetusmallia testattiin huolellisesti vuosina 2019-2020 alakouluissa ympäri Suomea. Koronasta johtuen hankkeen opetusmateriaalien toimitukset kouluille aloitettiin v. 2021.

Lissu Suursalmen haastattelu UIVA19 -tapahtumassa:

Tervetuloa mukaan käynnistämään kanssamme vesillä liikkumisen opetusta kaikissa suomen alakouluissa:

Vilskettä Vesillä Ståhej på sjön -luokkalukukirjat kouluun rahoittajia tammikuussa 2022

Hankkeesta on hyötyä sen jokaiselle osapuolelle:

Rahoittajalle

Avaa tärkeän, ajankohtaisen vaikutusmahdollisuuden yhteiskuntamme kehittämiseen. Tarjoaa positiivista julkisuutta ja mainetta vastuullisuudesta. Kasvattaa uutta asiakaskuntaa ja osaavaa työvoimaa.

Kouluille

Tarjoaa tasapuolisesti joka kouluun uudet, monikäyttöiset työvälineet. Auttaa luokanopettajia täyttämään OPS16 edellyttämiä opetusvaatimuksia. Tukee uusien vesillä liikkumisen kansalaistaitojen opettamista kiinnostavalla tavalla. Tarjoaa äidinkielen opetukseen innostavan oheislukukirjan, jonka voi luetuttaa koko luokalla samaan aikaan.

Lapsille

Innostaa lukemaan enemmän, laajentaa sanavarastoa ja kehittää lukutaitoa. Hauskat Vaahtopäät-tarinat helpottavat muistamista ja oppimista. Niiden tavoite on parantaa lasten vesiturvallisuutta ja motivoida opettelemaan uimaan. Ne kannustavat kokeilemaan eri vesiliikuntalajeja ja motivoivat löytämään kiinnostavan ulkoliikuntaharrastuksen ja mielekästä tekemistä vesiltä. Oppimateriaalit innostavat tarkkailemaan ja huolehtimaan vesiympäristön puhtaudesta.

Ota yhteyttä!

Vilskettä Vesillä -luokkalukukirjahanketta koordinoi Aalloille Finland Oy, jonka tavoitteena on kasvattaa Suomeen maailman veneilytaitoisimmat ja vesistövastuullisimmat lapset. Tervetuloa mukaan tähän vastuulliseen ja ekologiseen hankkeeseen mahdollistamaan vesilläliikkumisen opetuksen käynnistyminen kaikissa Suomen alakouluissa.

Ota yhteyttä, niin kerromme mielellämme lisää:

Aalloille Finland Oy – Vilskettä Vesillä
Lissu Suursalmi

lissu@aalloille.fi
puh. 050 563 8372

vaahtopäät logo